Valitettavasti vuodatus-blogi-systeemi oli hävittänyt kaikki kuvat. Uusia odotellessa.

Jämtlanninpystykorva uros Rajahirven Elo
.

synt. 16.2.2009

 

isä: onnivaaran enzo            emä: karhunkaatajan zabrina ---> lisätietoja TÄSTÄ

 

 

                                            

 

 

Elo tuli meille 2009 keväällä, kun oli aika miettiä kaveria ulkotarhaan toiselle jämptille Jenille. Elo käytiin Lappeenrannasta Rajahirven kennelistä pääsiäisenä. Itsepäinen koira on näyttänyt hirvihaukku osaamistaan ja monet haukut on saatu kuunnella. Kaatojakin alkaa jo hyvin olla.

Elo tulee mainiosta pentueesta. Pentuearvo 9/9

 

Alempana kuulumisia osasta Elon metsäreissuista.

 

VUOSI 2014

20.8 alkaen muutama päivä koitettiin karhua etsiä. Ei saatu tuoretta jälkeä eteen. Sen jälkeen sitten alettiinkin hirvihaukkuja kokeilla, joista muutamia seuraavaksi.

4.9 Hakua 10 min, löytö 350 metriä. Haukussa naaras, joka hiljaisessa siirtyvässä eteni haukussa lähes neljä tuntia, jonka jälkeen sain koiran pois.

14.9 Hakua 5 min, löytö 300 metriä, josta 5km karkko ja haukku päälle. Nelisen tuntia haukkua, jonka jälkeen annettiin isompi karkko, ja koira välistä pois. Haukussa uros.

28.9 Hakua 10 min, löytö 300 metriä, josta pieni karkko. Tunnin verran hitaasti siirtyvää, jonka jälkeen n. 10 km karkko, ja uusintahaukku. Sen jälkee kaks puol tuntia haukkua, sitten annettiin karkko, josta koira pois. Matkoja n. 25km.

HIRVENMETSÄSTYS 11.10 - 1.11

Lupia 3+3

11.10 Alkuun hakua josta ainut löytö oli paikallisen maatilan lehmät. Iltapäivällä pienellä riskillä koira irti emä ja vasan jäljille aika läheltä Venäjän rajaa. No, ketuilleenhan se meni. Hirvet oli jo menneet rajan toiselle puolen, ja löytö tapahtui, n. 3 km naapurin puolelta. Ja sinnehän se jumiutui paikalleen. Lähes 11 tunnin haukun jälkeen käytiin puolen yön maissa kokeilemssa viheltää, ja tulihan se koira lopulta sieltä poikkeen.

12.10 ELOLLE KAKSI KAATOA HAUKKUUN

Aamulla hakua tunnin verran ja löytö n. 7km päästä naapuriseuran puolelta. Karkko, ja hirvi ui järven yli, johon koira lopetti.

Koiraa kiinniottaessa oli muu porukka tehnyt miesajon, josta nurin laitettu vasa, sekä ammuttu naarasta, joka ei ollut jäänyt. Laskin koiran jäljelle, ja löytö 150 metristä. Reilun 10min päästä pääsin ampumaan naaraan haukkuun.

Miesajossa oli nähty, ja kerran ammuttu kohti, myös urosta. Ampuja oli varma että ohi meni. No koira irti uroksen jäljille. Jäljistystä n. 13 km, ja löytö. Siirtyvää pari kilometriä, jonka jälkeen seinsontahaukkua puolisen tuntia. Pimeä alkoi painaa päälle, joten velpoika koitti rivakasti haukulle. Karkko, ja uusintahaukku passikejun edessä, josta kaato.

Koiran pannasta simahti patterit viitisen minuuttia ennen kaatoa, joten aika kreivin aikaan kaato tapahtui.

17.10 Tiedossa vasajahtia. Aamulla hakua 30min, löytö 1,3km passilinjan läheisyydestä, josta välitön karkko. Yksinäisellä naaraalla suunta Venäjälle, mutta onneksi saatiin koira välistä pois.

Tällä välin serkku-pojan Samin Kamu oli saanut haukkuunsa emän ja vasan. ja lopulta siitä vasa saatiin.

19.10 Koira irti alueelle, jossa usemman hirven jälkiä. Välitön löytö, ja parin kilometrin karkko. Sen jälkeen siirtyvää , ja lopulta kahden ja puolen tunnin päästä iso karkko, josta koira välistä pois. Haukussa uros, ja edelleen siis vasaa jahdattiin.

25.10 Hakua ilman löytöä, ja tutkan antennikin paukahti poikki, joten en pystynyt laskemaan enää tänä päivänä Eloa metsään. Samin Kamulla haukkuun jäi emä ja vasa, josta saatiin vasa.

26.10 Koira yölliselle jäljelle. Löytö reilusta kilometristä, ja karkko. Kierteli passimiehet ja lopulta pysähtyi haukkuun vasta Venäjän puolella lähes 20 km seuraamisen jälkeen. Haukkua Venäjän puolella 7 puol tuntia, ja lopulta pimeällä tuli kuin tulikin onneks viheltämällä pois.

1.11 ELOLLE KAATO HAUKKUUN

Hakua tunti, johon mahtui takajälkeen menoa ja jänisajokin, mutta lopulta hirvi löytyi ja jäi haukkuun paikoilleen. 50min haukkua paikoillaan, jonka jälkeen Samin Kamu jäljitteli samalle haukulle. Elo ei näköjään tykkää, jos haukulle tulee toinen koira. Alkoi pitää pieniä haukkutaukoja. Puolisen tuntia molemmat koirat haukkui, jonka jälkeen pääsin ampumaan naaraan.

Siihen loppui tämän syksyn hirvijahti. Elolle 3 kaatoa haukkuun.

Hirviä oli ihan hyvin, ja kantaa jäi tulevillekin vuosille. :)

 

 

Vuosi 2013

Elo ajatteli aloitella tämän vuoden haukut jo heti vuoden alusta. Iskän kanssa oli hiihtolenkillä sattunu tuoreet hirven jäljet, ja sinne ku oli nykässy, niin vyötäisillä ollut hihnan muovilukkohan se oli katkennu, ja koira karannu narun kanssa jäljille. Siitä sitten iskä jälkiä etsimään, että minnenkä ne olis menny. No, Venäjällehän ne lopulta oli painanu taas, ja lopulta oli haukkukin alkanu kuulua Venäjän puolelta, varmaan n.15km menon jälkeen. Parin tunnin haukun jälkeen haukku oli katkennu. Eipä siinä auttanu ku odotella taas, ja illalla lopulta koira onneks osautui taas Suomen puolelle tuttua tietä pitkin. Hyvä näin.

Elon nielurisat leikattu. Olivat sen verran "isot", että liäkär suositteli poistoa. Toipuminen mennyt hyvin. Saa nähä ono sit vaikutusta tulevana syksynä mitenkään työskentelyihin.


21.8 Hakua 5 min, löytö 500 metristä, ja karkko. Seuraamista 6km, jonka jälkeen kiinteää/siirtyvää haukkua 40min. Karkko, ja koira kiinni jäljeltä, kun suunta Venäjälle.

1.9 Hakua tunti, löytö (linnuntietä) 1,8km päästä. Löytöhaukkua reilu tunti, jonka jälkeen pari lyhyttä karkkoa, joista uusintahukut. Lopulta kutsumalla tuli haukulta pois. Haukkuaikaa reilu 7 tuntia. Haukussa 6-piikkinen uros.

8.9 Hakua 3 tuntia, löytö (linnuntietä) 4,2km päästä. Löytöhaukkua kiinteänä/siirtyvänä 1,5 tuntia, jonka jälkeen karkko. Uusintahakuuku ja lopulta siirtyvänä Venäjän puolelle. 3 tunnin haukun jälkeen hirvi menee järveen, ja koira lopettaa siihen. Osautuu onneks Suomeen takaisin pian. Haukussa 12-piikkinen uros.

Reissuillaan Elo oli satuttanut etujalkaansa, joten pari viikkoa lepoa.

22.9 Hakua 2 min, löytö 350 metristä. Haukkua 6,5 tuntia, jonka jälkeen karkko, ja koira kiinni ku suunta taas Venäjälle.

29.9 Hakua 6min, löytö (linnuntietä) 1 km päästä ja karkko. Venäjälle. Seuraamista 20km, jonka jälkeen hirvi järveen ja koira lopetti. Tämän jälkeen koira oli syvällä Venäjällä eräänlaisen valvonta-aidan takana, eikä heti oikei osaanu pois päin lähteä. 5 tunnin ajan ravaili tietä pitkin edestakas, kunnes yht äkkikä löysi uuden hirven, ja haukkui sitä muutaman tunnin pimeeseen asti. Pisimmillään Suomeen oli linnuntietä tällöin noin 8 km. Lopulta aamu viideltä koira osautui takaisin Suomeen. Tutkan mittariin kertyi päivän aikana lähes n. 90km juoksumatkaa.

Hirvijahti 12.-20.10

13.10 ELOLLE KAATO HAUKKUUN:

Hakua 30 min, löytö (linnuntietä) 3 km päästä, valitettavasti naapuriseuran puolelta. 35 min päästä siirtyvänä oman seuran puolelle, ja siitä noin tunnin haukun jälkeen passimies ampuu siirtyväänhaukkuun vasan. Koira jatkaa emän perässä vielä lähes 20km ja saattelee sen kauas meidän alueelta.

19.10 Hakua 50min, löytö 500 metristä. Edessä emä ja vasa, ja kun vasan luvat loppu, ei voinut ampua. Emä jätti vasan, ja juoksutti koiraa 20km, kunnes ui järven yli.

20.10 Hirviä olisi ollut liikkeellä kymmenkunta, mutta valitettaasti kaikki rajan pinnassa, ja lisäksi suden jälkiä oli ilmaantunut sinne myös, joten koiran uskalsi laskea vasta sitten ,ku saatiin ensin hirviä liikkeele sisäsuomeen päin. Lopulta koira irti jälijille. 3 min päästä löytyi hirvet, jotka juoksuttivat koiraa ympäriinsä. Lopulta hirvet passiin, josta kaato.

6.11 Hakua 1min, löytö 300m. Juoksijahirven kanssa juoksemista reilu 15km

23.11 Hakua tunti, löytö 9km/1,3km. Siirtyvää 20min, jonka jälkeen pari tuntia paikallaan. Omatoiminen karkko 10km, jonka jälkeen koira kiinni.

13.12 Hakua 2min, löytö 0,7km/0,3km, josta reilu 8km karkko. Sen jälkeen hitaasti siirtyvää haukkua 2 tuntia. Omatoiminen karkko, jonka jälkeen koira lopetti tien ylitykseen. Kerkes pakastua pahaksi hangeksi, joten syy siinä.

22.12 ELOLLE HIRV1 (pitkäkoe)

Tyhjää hakua ensin reilu pari tuntia. Lopulta koira kiinni ja oletetulle hirvialueelle. Uusi haku 20min ja löytö 0,5km/0,3/km. Haukkua löytöpaikalla reilu 70min, sitten AT ka karkko. Uusintahaukku 5km karkon jälkeen. Haukkua siinä lähes pari tuntia, sitten AT ja 0,1km karkko. Sittenpä alkoi jo tulla pimiä. Pimeän puolella vielä 2 karkkoa. Lopulta koiran kiinni jäljeltä reilu tunti erän jälkeen.

Hyvä suoritus kaikenkaikkiaan näillä meidän aluiden juoksuhirvillä. Haukku oli pääasiassa hyvin peittävää ja kuuluvuuttakin oli hyvin (3,6km). Läheltä tapahtunut löytö söi ison kasan pisteitä, mutta hyvä näinkin. :)

Pisteitä (7, 4, 10, 8, 10, 9, 10, 10, 9, 4)

Tuloksena 79 pistettä ja HIRV1 :)   Hieno homma.

Tähän päättyikin sitten Elon haukkujen osalta vuosi 2013.

 

VUOSI 2012

Elolla taas kurkun ja äänihuulten kanssa ongelmia. Karhuja ei oo sattunu eteen vielä, mut muutama hirvi on koiraa kerenny juoksuttaa.

28.8 Hakua 15min , löytö 400 metristä ja heti karkko. Seuraamista n. 16km ilman uusintahaukkua, ja koira pois naapuriseuran puolelta. Emä ja vasa.

11.9 Hakua 20min, löytö lopulta 200 metrin pääst, ja heti karkko. Seuraamista reilu 15km ilman uusintahukkua, ja koira pois naappurseuran puolelta.

23.9 Hakua 30min, löytö 5km jäljityksen jälkeen. Haukkua löytöpaikalla jokunen minuutti ja sitten hitaasti siirtyvää, ja välillä seisontahaukkua sisältäen yhden pidemmän karkon ja uusintahaukun. Koira kutsumalla pois. Haukkuaika 4h 30min ja matkaa hirven kanssa kertyi n 22km. Haukussa uros ja naaras.

25.9 Hakua 20min, löytö 600 metristä. Uros hirvi ei paikkalleen jääny, vaan meni enempi tai vähempi haukussa siirtyvässä reilut 20km, jonka jälkeen koira lopetti leveään puroon kaukana Venäjän puolella.

26.9 Hakua 20min ja löytö 700 metristä. Heti karkko ja 10km jälkeen ui järven yli, johon koira lopetti.

6.10 Hirvijahti alkaa.

7.10 Hakua 10min, löytö 600 metristä. Heti karkkoa reilut 5km, jonka jälkeen siirtyvässä (taas kerran) Venäjän puolelle, ja 4 km päähän rajasta jäi sitten kunnolla haukkuun. Siellä haukkuikin sitten n. 8 tuntia, kunnes hirvi meni leveän joen yli, ja koira jäi rannalle. Toimintamatkaa tähän mennessä reilut 35km.
Vaan sittempä koira ei jostai syystä jaksanut tai kehdannut lähteä tulemaan takaisin, vaan jäi paikalleen ähöttämään. Sielläpä Elo sitten päätti yönsä viettää naapurin puolella, ja kun tutkapannasta loppui akku yöllä, niin sittempä sitä ei auttanu ku jännittää ja odotella. Vain onneks seuraavana aamuna koir
a ilmaantui Suomen puolelle omin avuin ja täysin terveenä.

Hirvijahti lopulta ohi. Kaatoja ei Elolle saatu. Hirviä suht vähän, ja ne vähätki ihan Venäjän rajan pinnassa, jonne koiran kanssa ei kehtaa urheilemaan lähteä. Tuon Venäjällä haukutun päivän jälkeen taas oli kurkun kanssa ongelmia ja jo toinen kuuri tälle syksylle piti syöttää äänihuulien takia. Samalla lääkäri sanoikin, että on nielurisatkin niin isot ja herkästi tulehtuvat, että parempi olis ne leikata. Joten ehkä tuossa talvella sitten leikkaus edessä.
Pari kertaa käyty metsässä nyt sitten hirvijahdin jälkeenkin. Vain on ne lentokoneita vaan nää hirvet täällä päin.
Pitkää koettakin vois mielellään kokeilla, mikäli vaan sopova maasto ja tuomari löytyis sopivasti.


3.11 Hakua 20 min, löytö 600 metristä, ja väliton karkko. Seuraamista reilu 20km ilman uusintahaukkua.

11.11 Hakua 3 min, löytö 400 metristä, ja välitön karkko. Lähes 15km seuraamisen jälkeen koira pois aikuisen jäljiltä ennen Venäjän rajaa.

12.11 Hakua 4 min. löytö 400 metristä, ja välitön karkko. Noin 13 km seuraamisen jälkeen hirvi ui järven yli Venäjälle, ja siitä koira pois.

4.12 Hakua 50 min, löytö n. 5 km päästä, ja heti karkko. Noin 15km jälkeen jäi haukkuun, mutta sillon oltiinkiin jo reilu 4km Venäjän puolella. Reilun 5 tunnin haukun jälkeen pimeässä koira lopetti kai haukun. Jäi sitten taas lepäilään muutamaks tunniks, ja osautui Suomen puolelle takaisin n. 15 tunnin päästä haukun aloittamisesta.

29.12 Ensimmäinen haukkukoe-yritys mallia Pitkä:  Aamulla näköhavainto aukolla makaavasta hirvestä. Koira kilometrin päästä irti. Hakua 20min ja löytö, mutta välitön karkko. 7km seuraamisen jälkeen koira kiinni jäljeltä vähä ennen Venäjän rajaa. Toisessa paikassa hakua tunti, ja lopulta löytö 800 metristä. Haukkua löytöpaikalla 15min, jonka jälkeen hirvet jostain syystä karkkosivat. Seuraamista noin 10km, muttei uusintahaukkua.

Vuos taas paketissa. Eihän se ihan putkeen menny, mutta eipä se aina. Elolla edessä luultavasti seuraavaksi nielurisaleikkaus. Katellaan sit ens syksynä joskos kurkku olis parempana ja haukkutiheys entistä ehompi.

 

VUOSI 2011

Elokuussa Elolla äänihuulten ja nielurisojen tulehdus, joten metsään päästiin kunnolla vasta syyskuussa.

4.9 Hakua 35 min, löytö 500 metristä. Löytöpaikalla haukkua 2 tuntia, jonka aikana siirtyi n. 300 metriä. Koitin haukulle, mutta niin huonossa paikassa oli, että vilauksen vain näin ja sitten karkko. Seuraamista reilu 5 km, mutta eipä hirvi pysähtyny kertaakaan enää, ja meni naapurseuran puolelle.

6.9 Koira irti jaloittelemaan. Juoksentelua puoltoista tuntia metsässä, ja pääosin yllättäen teitä pitkin. No lopulta löytö 2,5 km päästä irtilaskupaikasta. Välitön karkko. Seuraamista n. 7km muttei pysähtyny kertaakaan.

8.9 Elon kanssa yöllisille karhunjäljille. Narussa seuraamista muutama sata metriä, ja sitten irti. parin minuutin päästä löytö, mutta hirvihän siinä sattu lähellä olemaan. Seuraamista n. 15km muttei pysähtyny haukkuun tämäkään.

11.9 Ensin Hakua tunteroinen ilman löytöä. Toisessa paikassa hakua 40 minuuttia, ja löytö 1,6 km päästä, ja välitön karkko. Ensin uroksen perässä seuraamista n. 11km, kunnes vaihto emään ja vasaan. Niiden seuraamista n. 5km  jonka jälkeen taas sattui eteen muita hirviä, ja vaihto emään ja kahteen vasaan. Niiden seuraamista n, 10km, jonka jälkeen haukkua reilu 5 minuuttia. Sen jälkeen taas karkko, jonka suraamista n. 6km joista reilu 2 jo Venäjän puolella. Kotona ontui etujalkaa. Lääkäri tunnustelemalla ei löytänyt arkaa kohtaa. Lepoa edessä.

20.9 Ensin hakua 40 minuuttia ilman löytöä. Toisessa paikassa hakua tunti, ja 10 km jäljityksen jälkeen löytö ja välitön karkko. Seuraamista reilu 15km ilman seisahtumista, jonka jälkeen hirvi (uros) ui järveen naapuriseuran puolelle. Ja taas ontui jalkaa kotona. Se on kai lepoa taas edessä.

30.9  Ensin hakua 1,5h ilman löytöä. Toisessa paikassa hakua 40 min ja lopulta löytö 500 metristä. Haukkua löytöpaikalla 15 min, jonka jälkeen karkko. Seuraamista yli 20km, eikä pysähdellut iso uros enää haukkuun.

 

1.10 Koira irti, ja minuutin päästä löytö 250 metrin päästä. Haukkua löytöpaikalla 3 tuntia, ja sitten karkko. 7km jälkeen uusintahaukkua 2 minuuttia, ja uusi karkko. 2km jälkeen hirvi (naaras) ui vesistön yli naapuriseuran puolelle ja koira rannalta pois.

2.10 Hakua 8 minuuttia, löytö 300 metrin päästä ja välitön karkko. Seuraamista 14km ja koira kiinni lähelta Venäjän rajaa.

5.10 Hakua 35min löytö 500 metrin päästä ja välitön karkko. Seuraamista n. 10km jonka jälkeen hirvet vesistön yli naapurseuran puolelle ja koira rannalta pois.

9.10 Ensin hakua 30 min ilman löytöä. Toisessa paikassa hakua 5min, löytö 300 metrin päästä ja välitön karkko. 6km seuraamisen jälkeen 10minuutin uusintahaukku. Tämän jälkeen naapuriseuran koira meni haukulle ja heti 3km karkko, jonka jälkeen vesistön yli ja koira rannalta pois.

15.10 Hirvijahti alkaa: ---> tarkempaa selostusta : elonkurjuus.vuodatus.net/page/alkua

16.10 ENSIMMÄINEN KAATO SEISONTAHAUKKUUN.

Aamulla hakua pari tuntia ilman löytöjä. Iltapäivällä hakua 35min ja löytö 750 metristä. Haukkua löytöpaikan lähellä yli puoltoista tuntia, ja sitten lopulta karkkos, ku hiivin haukulle. Juoksi passiin, jossa mies tulitti, muttei ihan kuolettavasti. 300 metrin päässä ampumisesta 30min uusintahaukku, johon pääsin itse uroksen lopettamaan.

 

18.10 Aamulla hakua 30min ja löytö 600 metristä, ja välitön karkko. Seuraamista yli 20km ja koira kiinni jäljiltä juuri ennen Venäjän rajaa. Iltapäivällä Elo aamuisille hirvenjäljille. Seuraamista 40min ja löytö naapuriseuran puolelta ja karkko. 6km karkon jälkeen naapuriseuran miehet oli ampunu hirven, ja Elo seuraili kaadolle.

22.10 Hakua minuutti, ja löytö 150 metristä, ja välitön karkko. Seuraamista lähes 20km, kunnes hirvi ui järveen.

26.10 Elo parin tunnin vanhoille jäljille irti. Löytö kilometristä, ja välitön karkko. Seuraamista n.25km ja kaukana Venäjän puolella hirvi ui leveään jokeen, josta koira kääntyi pois.

30.10 Hakua 5min, löytö 150 metristä ja n. 5km karkko. Sen jälkeen siirtyvää haukkua n. 20min, ja sitten lähes 10km karkko, ja hirvet lopulta järveen, josta koira kääntyi pois.

12.11 Hakua 2min, löytö 300 metristä ja n. 15km karkko, ja Venäjän puolella uros hirvi leveään jokeen, josta koira kääntyi pois. Pois tullessaan aloitti uuden haukun Venäjän puolella. Reilun tunnin haukun jälkeen koira lopetti ja tuli pois. Haukun kohteesta ei tietoa.

19.11 Koira tuoreille jäljille. Löytö 800 metristä ja välitön karkko. Seuraamista reilu 20km ja Venäjän puolella hirvi meni järveen, josta koira kääntyi pois.

20.11 Hakua 10min, löytö 500 metristä ja välitön karkko. Seuraamista reilu 20km, jonka jälkeen Venäjän puolella siirtyvää haukkua n. 15min, ja sen jälkeen uros otti karkon ja meni järveen, josta koira kääntyi pois.

22.11 Hakua 30min, löytö lopulta 300 metristä ja välitön karkko. Seuraamista n. 10km kunnes jäi haukkuun Venäjän puolelle. Haukkua 2 ja puol tuntia, mutta kun pimeys tuli, niin koira lopetti.

26.11 Hakua tunti, löytö 1,7km ja välitön karkko. Seuraamista jopa YLI 40km, josta suurin osa pimeässä, mutta emä ja vasa eivät jääneet kertaakaan pidemmäksi aikaa haukkuun.

4.12 Hakua reilu 2 tuntia ja löytö lopulta reilun kilometrin päästä läheltä passilinjaa, joten välitön karkko. Seuraamista reilu 20km, jonka jälkeen Venäjän puolella n. 30min haukku. Sitten taas reilu 20km karkko, ja lopulta pimessä hirvi tuli takas Suomen puolelle ja  koira pois jäljiltä. Yhteensä seuraamista reilusti yli 40km.

5.12 ELOLLE TOINEN KAATO.

Koira yöllisille jäljille. Hakua 15min, löytö 400 metristä. Hieman siirtyvää haukkua löytöalueella reilu 30min, jonka jälkeen siirtyvänä passimiehen eteen, joka ampuu hirveä haavoittavasti. Koira säikähtää paukkua, aivan kuten ensimmäisessä kaadossa myös, mutta lopulta uusintahaukku alkaa, ja lähes kahden tunnin haukun jälkeen saadaan lopulta naaras hirvi ammuttua seisontahaukkuun.

17.12 Hakua tunti, löytö lopulta 400 metristä ja karkko. Seuraamista reilu 8km, jonka jälkeen koira kääntyi pois.

 

VUOSI 2010

13.3 Ensimmäinen näyttely, Polvijärvellä.  EH JUK 4       Tuomari: Hannu Talvi 

Koko 61cm. Keskiharmaa, hyvät värimerkit. Vaaleat silmät, muuten hyvä pää. Kevyt jäntevä rakenne. Hyvä raajaluusto ja kulmaukset samoin turkki ja häntä. Hyvä liike.

 

11.4 Näyttely Kiihtelysvaarassa.                   H              Tuomari Esko Nummijärvi

Rotutyyppi erittäin hyvä. Kevyt narttumainen, kevyt piirteinen, narttumainen pää. Ruskeat silmät. Rakenne kauttaaltaan hyvä. Liikkuu ja esitetään hyvin. Tiiviskaarinen häntä. Erinomainen karvapeite.

 

1.9  Todennäköisesti edessä liikkui karhu. Illalla oli velpoika ottanu Elon karhumetälle mukkaan, ja tunnin verran oli jäljitelly ja välillä haukahdellu, muttei passiin ollu sattunu. Karhunjäljet oli yhdelle lanatulle tielle ilmaantunu sen illan aikana, jonka yli myös koira oli jäljitelly. Valitettavasti gepsitutka oli menny päältä pois, niin ei tiedä minnekä asti jäljitys jatkui.

4.9  Ensimmäinen edes vähän pidempi hirvihaukku. Hakua 2 tuntia, ja löytö 500 metrin päästä. Hitaasti siirtyvää haukkua 25 minuuttia, jonka jälkeen karkko. Parin kilometrin jälkeen koira jäi pyörimään paikalleen. Gepsiliivit oli irronnu ja roikkuivat mahan alla, haitaten liikkumista. Haukussa uros.  

Uutta hakua lähialueella 20 minuuttia, ja löytö 300 metrin päästä. Välitön karkko. 5 kilometrin seuraamisen jälkeen kääntyi koira pois. Emä ja vasikka tällä kertaa juoksijoina.

15.9 Hakua 20 minuuttia ja löytö läheltä maantietä, josta välitön karkko. Elo oli seuraillu hirviä aina Venjälle asti, mutta oli osannu lopulta Suomen puolelle palata. Seuraamista kuitenki yli 10 km

26.9 Hakua tunti, jonka jälkeen hirven perään. Ja taas oli Venäjälle menty.  Seuraamista monia kilometrejä, mutta seisontahaukkuun vaan EI taaskaan ollu jääny.

29.9 Hakua tunti, löytö lähes 2 km päästä. Vain ei ollu paikalleen jääny, vaan täysillä juoksuun. Seuraamista noin 8 km, mutta ku ei hirvi pysähdy niin ei.

 

1.10 Hakua 8 minuuttia ja löytö 700 metrin päästä. Pari haukahdusta ja sitten mentiin. Seuraamista (ajoittain pienellä ajohaukulla säestettynä) n. 9km, jonka jälkeen hirvet (emä ja vasa) uivat kahdesti järven poikki. Koira sieltä pois, ku nuapurseuran puolella olttiin.

Toisessa paikassa hakua 25 minuuttia ja löytö 400 metrin päästä. Löytöhaukkua 5 minuuttia, jonka jälkeen hitaasti siirtyvää haukkua 20 minuuttia. Sitte hirvi otti jostai syystä ritolat, ja paineli (yllättäen) Venäjälle. Koira puolen tunnin päästä takas Suomen puolelle ja koira pois läheltä rajaa. Seuraamista n. 12 km

 

9.10 Hakua 20 minuuttia ja löytö 300 metrin päästä. Välitön n. 4 kilometrin karkko, ja koiran pieni sotekutuminen jäljistä monien teiden risteyksissä. Koira takaisin jäljille ja haukku alkaa 1 km päästä, jossa haukkua paikallaan puolitoista tuntia. Sitten 700 metrin karkko, jonka jälkeen haukkua paikallaan 3 tuntia. Sen jälkeen muutaman sadan metrin karkkoja, siirtymisiä ja järven yli uinti. Lopulta kutsumalla pois. Haukkuaika n. 7 tuntia. Toimintamatka n. 13 km.

 

16.10 Hirvijahdin aloitus.  Hakua 30 minuuttia, löytö 700 metristä. Välitön karkko. 4 km seuraamisen jälkeen emä ja vasa ui järven yli. Elo jäi rannalle.

17.10 Aamulla hakua 20 minuuttia. Löysi jäljen, mutta hirvet kerkesi valua passiin ennen löytöä. Seurasi kaadolle.  Iltapäivällä tuoreille yksinäisen vasan jäljille. Löytö heti reilun 100 metrin päästä. Välitön karkko. Seuraamista noin 9 km, jonka jälkeen kadotti jäljen. Uudelleen jäljelle vienti, muttei kerennyt tavoittaa vasaa, vaan se valui passiin. Elo seuraili kaadolle.

18.10 Aamulla hakua 20 min, löytö 250 metrin päästä. Yllättäen heti karkko, kun löytö läheltä passilinjaa. Emä juoksutti koiraa ensin muutaman kilometrin, ja sit paineli vasa perässään naapur seuran puolelle. Elo seuraili n. 7 km ,ja kääntyi pois.  Iltapäivällä hakua 15 minuuttia, löytö 300 metrin päästä. Löytöhaukkua n. 5 minuuttia, ja sit karkko. Seuraamista n 7 km, jonka jälkeen hirvi ui järven yli Venäjälle. Koira rannalta käntyi pois.

23.10 Aamulla Hakua tunti ja löytö 900 metristä. Haukkua n. 5 minuuttia, ja karkko. Seuraamista n.7 km, mutta ei uusintahaukkua.

24.10 Hakua 20 minuuttia ja löytö 300 metrin päästä. 4 km karkko, jonka jälkeen haukkua noin puoitoista tuntia. Sitten luultavasti hirvet ui järven yli, ja koira sieltä tuli pois.

20.11 Hirvijahdin päätyttyä, koira alueelle jonne yölliset jäljet. Hakua 20 minuuttia, ja löytö 700 metrin päästä. Yllättäen (kun ei ollut kolisevia passimiehiä ympärillä) hirvet jäi haukkuun löytöpaikalle, jossa haukkua noin tunti. Sen jälkeen 10 minuuttia hieman siirtyvää, ja karkko. Emä varmaan yritti lähteä juoksuttamaan koiraa, mutta koira lähtikin vasan perään, ja sehän ei haukkuun pysähtyny enää. Seuraamista reilu 6km jonka jälkeen koira vasan jäljiltä pois juuri ennen Venäjän rajaa.

26.12 Hakua 15 min, löytö 700 metristä, ja välitön karkko. Seuraamista n. 15km, minkä jälkeen koira kiinni, kun naapurseuran puolella oltiin ja pitkällä.

30.12 Hakua 50 min alueella, jossa kaksi päivää vanhoja jälkiä ja paljon, löytö lopulta 300 metristä, ja karkko. Seuraamista n. 12km, eikä emä ja vasa pysähtyny kertaakaan haukkuun.

 

 

VUOSI 2009

 

TOUKOKUU

Lumet viimeinki lähtenyt myös täältä Itä-rajalta, joten alkaa mukava olla liikkua metsässäkin. Elo on tenhyt pieniä metsään tutustumis reissuja viikottain, ja siellä on aika mennyt ihmetellessä äkäisiä muurahaisia, ja kaikenmaailman risukoista muodostumia esteitä selvitellessä. Elo täytti 16.5 komeat 3kk, tuossa männä viikolla, ja oli ensimmäisten rokotusten aika.

KESÄ - HEINÄKUU

Kesäkuu oli ja hujahti vauhdilla. Poika kasvaa pärähtelee koko ajan ja pikkuhiljaa alkaa myös rauhallisuutta tulla. Enempi liika energia on purettu edelleen jahdaten shelttejä tai sitten vanhempaa jämptiä Jeniä. Vedetkin sopivasti lämmenneet, niin Elo päässyt viilentymään järveen aina kuumalla, eikö vettäkään ole nenään menny kovin montaa kertaa.. :)   Heinäkuukin jo takana. Ei ihmeellistä kerrottavaa sen osalta. Syskyä odotellen.

 

Elokuu, ja syksy lähenee. Ja sehän passaa. Alkukuussa ei kerenny hirveesti käydä isomman riistan jälkiä etsimässä, mutta karhunmetsästyksen lähestyessä kerkes jo vähän Elokin käydä jos ei nyt ihan tuoreita karhunjälkiä, niin ainaki sen jätöksiä haistelemassa ja maistelemassa. 20. päivän jälkeen metsässäkin on pari kertaa kerenny irti juoksennella, ja tuntuuhan siellä mielenkiintoisia hajuja aina olevan. Hakua pikkuhiljaa treenaillaan. Vielä ei kovin kauas isännästä irtoa, mutta hiljaa hyvä tulee. Kuun loppupuolella kajahti ensimmäiset kunnon haukutkin ilmoille metsän keskellä. Joku elukka sielt edestä lähti ja innokas "ajohaukku" räsähti. Reilun 15 minuuttia koira sitten siellä perässä viihtyi. Se, mikä siinä oli, jää ainiaaksi mysteeriksi. Elo pääsi myös sitten ensi kerran haistelemaan "kuumia" karhun jälkiä. Velipoika oli nähny meijjän kaurapellossa karhun iltahämärissä. Elon oli sitte käyny hakemassa, ja narussa jonkun matkaa jäljitelly pellolta metsään. Vähän liian pimeä oli ollu ja lamputkin oikutellu, niin jäljitys jäi lyhyeen. Hyvin oli ollu veto kuitenki jäljille.  

Kuun loppupäivinä Elo pääsi vielä kerran haistelemaan tuoreita karhun jälkiä, ja kuulemaan ku emähirvi rynnisti lähes näköetäisyydeltä ohi Jenin ollessa hirven perässä. Pää kallellaan siinä molemmat kuunneltiin ja mietittiin että mitäs nyt. Narussa Elo pääsi sitten jäljittämään siitä tuoretta jälkeä pitkin. En vielä raaskinut irti päästää, tuntu emällä niin olevan meno päällä, että tiiä mitä olis sattunu.

Ensimmäisenä viikkona Elo käynyt pari metsäreissua. Hakua treenailtua. Saldona muutama jänisajo sekä pari lintuhaukkua, sekä muutama hämärään peittoon jäänyttä lyhyttä haukkua, joista ei varmuutta.

20.9 ja 22.9 puolivanhingossa sattuneet ensimmäiset varmat hirvikosketukset. Hirvet ei paikalleen jääneet, vaan heti karkkosivat johtuen lyhyistä löytömatkoista  sekä vielä aivan liian kiivaasta haukkumisesta. :) Seuraamista ensimmäisellä hirvellä lähes kilometri. Toisella 2,5 kilometriä.

27.9 Kolmas kohtaaminen hirven kanssa, ku oli taas yllättävän lähelle kotipihaa hirvi eksyny. Pihasta kävelin 300 metriä metsään ja koira irti. 10min päästä löytö haukahdus 400 metrin päässä, ja sitte taas mentiin ja ajohaukku raikui :). Seuraamista n. 2km, jonka jälkeen omia jälkiä takas. Kuljin Elon kanssa vielä hirven pakosuuntaan päin ja jossain vaiheessa reilun 200 metrin päästä taas lähtöhaukahdukset. Seuraamista n. kilometri ja pois.

20.10 Hirvenmetsästyksen yhteydessä Elo irti metsäautotieltä, jossa edellis yön jälkiä. Löytö 200 metrin päästä, hetki haukkua paikallaan. Sen jälkeen karkko. Puolentoista kilometrin seuraaminen, jonka jälkeen koira isäntää etsimään. Jossain vaiheessa hirvi oli tehnyt ison ympyrän, tullut omille jäljilleen, ja hypännyt siitä sivuun. Koira selvitteli jälkeä, mutta ei saanut selvää. Hirvi mateli hiljakseen passiin jonne se ammuttiin. Koirakin löysi lopulta kaadolle omia reittejään.

21.10 Koira metsässä irti 20min. Löytö 200 metrin päästä. Emä ja 2 vasaa eivät haukkuun jääneet tietenkään, vaan isoa karkkoa naapuriseuran puolelle. Seuraamista 1,5km ja omia jälkiä pois.

25.10 Koiran kanssa takapihan metsään polkua pitkin iltakävelylle. Hirvi sattu olemaan polun vieressä, eli löytömatka vain 100 metriä. Haukkua siinä kuitenki paikallaan lähes pari minuuttia. Sitten karkko. Seuraamista kilometri ja pois. Pimeä tuli, niin ei voinu perään lähteä.

8.11 Pari tuntia hakua metsässä, jossa edellisyön jälkiä ristiin rastiin. Lopulta löytö 200 metrin päästä, mutta isoa karkkoa tietenki heti. Seuraamista reilu kilometri ja pois.

Marraskuun loppu - Joulukuu: muutamia kertoja metsässä. Muutama hirvikontakti, joissa vähä epäonnea mukana. Toisella kertaa melkein jäi uroksen jalkoihin, ja koira säikähti kyllä aika pahasti. Toisella kertaa, hirven perässä mennessä juoksi piikkilankaan ja toinen etujalka auki. Saa nähä minkälaisia vaikutuksia noilla sitten ensi syksyyn.